Torvholmen

Torvholmen er en av øyene tilknyttet Flåvær. Flåvær er et fiskevær i Herøy kommune på Sunnmøre. Fosnavåg er Herøys kommunesenter, og det er som oftest fra Fosnavåg våre gjester reiser til Torvholmen.

Torvholmen er en øy uten adkomst via bro. Til Torvholmen må du komme med båt eller helikopter. De aller fleste kommer med båt, enten taxibåt, leid båt eller egen båt. På Torvholmen kan du også legge til din egen båt på brygga.

Her på Torvholmen er livet rolig. Uten butikker, kafeer og biler er det begrenset hvor mye støy det kan bli. Torvholmen er derfor ideelt for å nyte alle naturens inntrykk. Havets sterke krefter i ulikt vær, fuglefjellet på Runde som du kan se fra Torvholmen og ikke minst Sunnmørsalpene som ruver i havgapet. På Torvholmen er det virkelig tid for stillhet, hvis du ønsker.

Selskapslokale på Torvholmen

Stillhet til tross: det er ofte mye liv på Torvholmen. Naustet, som er selskapslokalet vårt, huser mangt et selskap eller arrangement gjennom året. Nyoppusset og moderne med fullt utstyrt kjøkken. Her er det laget til med bardisk og langbord, og maten kan dere enten lage selv eller få via catering. Naustet på Torvholmen har også et galleri med plass til 12 stykker. På havsbalkongen på galleriet kan du nyte havutsikten. På galleriet ligger også den gamle postbåten som fraktet post mellom øyene her i Flåvær på tidlig 1900-tallet. Et historisk skue. 

Overnatting på Torvholmen

Når festen foregår i Naustet, kan det være fint å sove et annet sted. På Torvholmen har vi to hus dere kan leie til overnatting. Rorbua er den minste, en koselig og moderne hytte perfekt for 4-5 stykker. Her er det åpen kjøkkenløsning og store panoramavinduer med utsikt mot Runde. Naustet har to soverom og to bad, det ene badet har massasjebad. Det er også en hyggelig loftsstue med havsbalkong i Naustet. I tillegg er det fine uteplasser rundt hele bygningen – da er det enkelt å sette seg for å nyte ønsket utsikt. På Torvholmen finner du roen og nærhet til naturen som du bare kan få på en øde øy, samtidig som du får luksusen du ofte finner på mer befolkede steder.

Det er også plass til flere på overnatting på Torvholmen. I Skipperhuset kan dere ha ledersamlinger, kurs, teamarbeid eller samle storfamilien. Kjøkkenet er stort og velutstyrt, og det er en romslig stue og spisestue med havutsikt. Store terrasser er bygget på utsiden, og det som tidligere lignet mest på små lugarer er nå hyggelige rom med gode senger. Dette er det største huset du kan leie på Torvholmen, og det har soveplass til 16 mennesker fordelt på åtte soverom. Alle soverommene i Skipperhuset har egne bad.

Torvholmen huser alt fra jubileumsfeiringer i forbindelse med bursdager, firmafester og familiesammenkomster. Det er noe eksotisk ved å komme seg bort fra det travle hverdagslivet og ut hit til Torvholmen. På Torvholmen tvinges du til å senke skuldrene, og stemningen er god fra første sekund.

Mat og drikke på Torvholmen

I og med at det ikke finnes butikker her på Torvholmen, må du sørge for å ta med deg alt du trenger av mat og drikke til oppholdet. De ulike husene innbyr til lange frokoster der du kan nyte utsikten, så sørg for å ha med mat til alle måltider. Mange av våre gjester ønsker litt mer luksus når de er her på Torvholmen. Da kan vi være behjelpelige med for eksempel å få tak i en kokk som kan komme og lage mat til dere. Kjøkkenene i Naustet og Skipperhuset er godt utstyrt, og i Naustet er det til og med en egen kjøkkeninngang. Det er også mulig å bestille catering ut til Torvholmen som dere enten tar med selv eller får levert. Utenfor Naustet er det også en fin grillplass som kan benyttes.

Historien bak Torvholmen

Holmene med hovedbruket på Flåvær har en mange hundre år gammel historie som havn og handelssted. Flåvær er nevnt som jektehavn så langt tilbake som i 1613. Gjennom hundreårene har det vært gjestgiveri, poststed og telegrafstasjon på Flåvær. Torvholmen var en husmannsplass til Flåvær. 

Hovedhuset på Torvholmen ble bygget i 1904 av Petter Johannesson Skorpen som bosatte seg på Torvholmen med sin kone Anna Skorpen. Skorpen fikk skjøte på plassen i 1916, da betalte han den nette sum av kr 200,- for bruket med hus! I 1918 ble låven på Torvholmen reist, den står her fortsatt. 

Anna fødte elleve barn, sju av disse vokste opp og kom til å sette sitt betydelig preg på  Torvholmen og hele Flåværsamfunnet. Noen tok etternavnet Skorpen, andre Pettersen og ytterligere andre tok navnet Torvholm.

Hovedhuset ble påbygd flere ganger, etter hvert som det ble behov for mer plass. I lang tid var det fire generasjoner som bodde under samme tak på Torvholmen. Det ble også bygd sjøhus, naust, grisehus og hønsehus. Her var potetåker, hage med grønnsaker, bærtre og rabarbra, sauer, kuer, gris og høner. Selvforsyning var nødvendig og selvsagt på Torvholmen. 

I 1928 var det Petter og Anna sin eldste sønn, Anfinn Skorpen, som overtok stafettpinnen og førte Torvholmen videre. Anfinn og kona Berthe fikk også mange barn, åtte totalt. Anfinn overtok også rollen etter sin far som postfører til Svinøy fyr. Dette innebar frakt av utstyr, mannskap og ikke minst nødberedskap, et oppdrag og ansvar han hadde helt til helikopteret overtok tidlig på 1970-tallet. Anfinn ble hedret med Kongens Fortjenestemedalje for innsatsen. Han var på Slottet og tok imot hederen, men det sies at han ikke hadde tid til å være med på middagen om kvelden fordi han hadde garn i sjøen hjemme på Sunnmøre …

Her ute i havgapet var fiskenæringen den største næringen fra tidlig 1600-tallet. Avstanden til fiskefeltene er korte, og kompetansen ble overført fra generasjon til generasjon. Båtene var en kjær og nødvendig del av familien.

Anfinn, Berthe og eldste sønn Olav, ble de siste fastboende på Torvholmen. Mot slutten av 1980-tallet, da Anfinn og Berthe var nærmere 90 år, flyttet de over til Nerlandsøya. Med det var en flere hundre års historie med fastboende på Torvholmen over.

Torvholmen i nyere tid

I 2000 ble Torvholmen kjøpt av Wenche og Kjartan Spidsberg, som bygde opp og drev Spidsbergseter Resort Rondane i Gudbrandsdalen fra 1977 til 2015. Med nye eiere ble en stolt tradisjon tatt videre inn i en ny tid. I 13 år ble de gamle husene på Torvholmen restaurert. I naustet ble det leid ut til selskaper og overnatting kunne man leie i hovedhuset.

I 2014 skjedde dessverre den største katastrofen i Torvholmens historie; alle bygningene og brygga brant ned. Det er usikkert hva som startet brannen, men grunnet kraftig vind spredde den seg raskt til alle bygningene på øya, og de ble alle overtent. I naustet, som ble jevnet med jorden i brannen, lå det blant annet historie og gjenstander som stammet tilbake til 1800-tallet. En historie som nå har gått tapt for alltid.

Med brannen startet en ny periode med byggearbeider, og i 2016 kunne endelig gjester ønskes velkommen til Torvholmen på ny. Alle de tre husene som gikk tapt, Raudebua, Kvitebuda og Skipperhuset, er gjenoppbygd i maritim stil. Alle bygningene er selvsagt bygd etter dagens krav til innkvartering og kurs/selskapslokaler. Og brannsikkerheten er i aller største grad i varetatt i alle bygninger.

Dagens Torvholmen fremstår i opprinnelig stil utad, men du merker raskt moderniseringen i det du går over dørstokken. Her er det ikke spart på noe, og følelsen av luksus er blandet med en maritim stil.

Aktiviteter på Torvholmen

Til tross for at Torvholmen ikke kan by på et vell av tilbud, er det nok av aktiviteter å finne på når du besøker øya. Padling er veldig populært, det samme er SUP. Fiske krabber kan du gjøre fra brygga. Vil du forsøke deg på fiske, kan du enten stå på brygga eller ta en tur ut i båten. Eller du kan gå deg en tur rundt øya og nyte utsikten samtidig som du lar sansene ta inn alle inntrykk. Både syn, lukt og hørsel tas i bruk kontinuerlig på Torvholmen.

Kommer du langveisfra og skal til Torvholmen er nok det enkleste å fly til Ålesund. Hit kan du også ta buss. I og med at det ikke er bilforbindelse ut til Torvholmen, må du ta hurtigbåt fra Ålesund til Hareid, og buss til Fosnavåg. Du kan også kjøre til Fosnavåg og parkere bilen der. Fra Fosnavåg tar det 20 minutter i båt ut til Torvholmen. Hvis du ikke har båt selv, må du bestille båttransport i god tid. Vi hjelper deg gjerne med båtbestilling.

Har du egen båt som du kommer i, har vi en brygge på Torvholmen der du kan legge til kai. I og med at Torvholmen er såpass avskåret fra omverdenen som den er, bør du la reisen spille sin del av oppholdet på Torvholmen. Nyt utsikt fra buss- eller bilvindu, og ikke minst utsikten fra hurtigbåten til Hareid hvis du kommer den veien. Sunnmørsalpene reiser seg i det fjerne etter hvert som du nærmer deg, et syn du ikke blir lei.

Vi gleder oss veldig til å se deg her på Torvholmen, til et opphold vi vet du sent vil glemme. Det er nemlig ikke hverdags å være avskåret fra det daglige, og du vil raskt innse at Torvholmen virkelig er et sted der skuldrene slippes ned og tankene kan flyte fritt. Slik blir det ofte gode resultater av, enten det er i kroner og øre for en bedrift eller det er i tettere relasjoner blant familiemedlemmer.

Velkommen til Torvholmen!